skip to Main Content

AQUATIKA i MINGOR pozivaju na sudjelovanje u projektu Bioblitz

AQUATIKA i MINGOR pozivaju na sudjelovanje u projektu Bioblitz

Pozivamo javnost da prisustvuju BIOBLITZ – Alien CSI Bioblitz 2024. u petak 24. svibnja 2024. godine u 17 sati na jezercu u Luščiću u Karlovcu.

U sklopu ovog projekta upoznat ćemo javnost sa stranim i invazivnim vrstama – crvenouhim i žutouhim kornjačama, njihovim monitoringom te metodama njihova uklanjanja iz prirodnih staništa.

U zajedničkom nastojanju Javna ustanova AQUATIKA–SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja provodit će aktivnosti izuzimanja jedinki crvenouhe kornjače iz jezerca smještenog u gradskoj četvrti Luščić s ciljem oslobađanja ekološke niše barskoj kornjači. Također, procijenit će se vjerojatnost pojavljivanja crvenouhe kornjače kao broj crvenouhih jedinki u ukupnom broju svih vrsta kornjača. Pošto će se loviti neinvazivnom metodom postavljanja sunčališta (otoka) na površinu jezera, žive i neozlijeđene jedinke bit će prevezene u Aquatiku, pri čemu će biti puštene u vanjsko jezerce na trgu te uz hranjenje i drugu životnu skrb služiti u edukacijske svrhe posjetitelja.

Smisao Bioblitz događanja je u kratkom vremenskom razdoblju prikupiti što veći broj podataka o bioraznolikosti na određenom geografskom području, a glavni su mu ciljevi:

  1. inventarizacija vrsta
  2. povećanje znanja sudionika o vrstama (zaštiti prirode)
  3. bilježenje novih vrsta za određeno područje
  4. promoviranje organizatora
  5. aktivno uključivanje javnosti u teme vezane za zaštitu prirode.

Tako je cilj Alien Bioblitz događanja uz povećanje svijesti javnosti o invazivnim stranim vrstama skupiti što veći broj nalaza stranih, a prvenstveno invazivnih stranih vrsta koji su važni za upravljanje tim vrstama.

Alien CSI Bioblitz do sad je u Hrvatskoj organiziran dva puta 2022. i 2023. godine. Prošle godine tijekom Alien CSI Bioblitz fokusiranog na invazivne strane vrste (IAS) u Hrvatskoj prijavljeno je ukupno 398 nalaza u osam županija.

Podaci prikupljeni kroz Bioblitz bit će dostupni za daljnje korištenje na web stranici Invazivne strane vrste, a unijet će se i u EASIN bazu.

Podsjetimo, strana vrsta je svaka vrsta koja ne nastanjuje prirodno određeni ekosustav, nego je u njega dospjela namjernim ili nenamjernim posredovanjem čovjeka. Ukoliko strana vrsta negativno utječe na bioraznolikost, ekosustav, zdravlje ljudi ili uzrokuje ekonomsku štetu na području u koje je unesena, tada tu stranu vrstu smatramo invazivnom.

Crvenouha kornjača, lat. Trachemis srypta elegans, poluvodena je kornjača podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Zovemo je crvenouhim kornjačama jer ih karakteriziraju crvene mrlje na bočnim dijelovima glave, gdje su joj smještene uši.

One su se brzo prilagodile na život u našim jezerima te su počele opasno ugrožavati  autohtonu floru i faunu. Dok su mlade, hrane se isključivo mesom, a odrasle postaju svejedi. U prirodi se hrane velikim brojem biljaka i životinja: od malih beskralježaka, riba i vodozemaca do manjih ptica i sisavaca.

U Europi je puštanje crvenouhih kornjača u prirodu dovelo do ugrožavanja staništa već ugrožene barske kornjače (lat. Emys Orbicularis), na način da su joj crvenouhe preotele stanište i hranu. Došlo je do velikog problema jer se crvenouha kornjača počela razmnožavati i u našim krajevima. Narastu veće od naše barske kornjače, duže žive, ranije postižu spolnu zrelost i polažu veći broj jaja. Crvenouhe kornjače uvrštene su u popis stotinu najgorih stranih invazivnih vrsta gmazova u svijetu te su sada njezin uvoz i prodaja strogo zabranjeni.

Priključite se Alien CSI Bioblitz 2024. te se educirajte o stranim i invazivnim vrstama te njihovim posljedicama za domaće vrste.

Back To Top
Search