skip to Main Content

Osvojene nagrade

 1. Tijekom Tjedna EU fondova održanom u hotelu Sheraton u Zagrebu dodijeljena je nagrada „Najuspješniji lokalni EU projekt u RH u razdoblju 2015. – 2016.“. U natjecanju za navedenu nagradu našli su se brojni projekti s područja cijele Hrvatske, a kao drugoplasirana bila je Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac. Nagradu je dodijelilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (www.strukturnifondovi.hr)
 2. Nagrađeni smo i kao najbolji nacionalni projekt u kontekstu promocije zaštite voda na Bled Water Festivalu. Glavna svrha Bled Water Festivala je podizanje javne svijesti po pitanju voda te njihove zaštite u cijelome svijetu. U tu svrhu je, u suradnji s ministarstvima za zaštitu okoliša iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, kreirana prva regionalna dodjela koja se odnosi na odgovornost prema vodi u kategorijama: korporativni projekti, nacionalni projekti i pojedinačni projekti. Nagradu je dodijelila stručna komisija BLED WATER FESTIVALA (www.bledwf.com)
 3. Također, arhitektonski projekt akvarija Studija 3LHD osvojio je dvije A+Awards nagrade. Ove nagrade dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih portala posvećenih arhitekturi – Architizer. Karlovački slatkovodni akvarij pobijedio je u kategoriji Architecture +Landscape posvećenoj inovativnim projektima koji stvaraju prirodan okoliš. Osvojio je nagradu žirija A+Award i nagradu čitatelja portala A+Popular Choice Award. https://awards.architizer.com/
 4. Plaketu „Plavi cvijet pristupačnosti“ za 2017.godinu dobila je JU Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom i drugim osobama smanjene pokretljivosti. Aquatika plaketu dobiva za osiguravanje pristupačnosti u četiri kategorije; arhitektonska, komunikacijska, ekonomska i društvena pristupačnost. Tako je odlučilo posebno povjerenstvo sastavljeno od osoba s invaliditetom koje su na terenu sagledale koje su institucije, tvrtke ili ustanove u protekloj godini napravile najveće pomake po pitanju pristupačnosti i mobilnosti. Dodijelio Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije.
 5. Javna ustanova Aquatika dobitnik je priznanja godišnje hrvatske turističke nagrade u kategoriji – Održivi turizam. Nagrada „Održivi turizam“ dodjeljuje se pojedincu, udruzi, tvrtki ili lokalnoj zajednici koja pokazuje iznimnu uključenost na području brige za okoliš. U ovoj kategoriji natječu se svi subjekti koji imaju posebno iskazan utjecaj održivog turizma kroz doprinos očuvanju prirode i okoliša, zaštite bioraznolikosti te očuvanje kulturne baštine. Načela kojih se predlagatelji i kandidati moraju pridržavati su briga o lokalitetima baštine kao i pružanju visoko kvalitetnih doživljaja posjetiteljima. Kandidati moraju pružati svojim gostima jedinstven doživljaj za posjetitelje te faktor različitosti koji ih izdvaja od ostalih, a stručnjaci su odlučili da upravo Aquatika najbolje u Hrvatskoj čini sve to. Ovu prestižnu hrvatsku turističku nagradu dodjeljuju Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska turistička zajednica. To je samo još jedan u nizu dokaza da ova karlovačka javna ustanova prati turističke trendove i izazove.
 6. Društvo arhitekata Zagreb dodijelilo nam je priznanje ARTUR, kao uspješno realiziranom projektu Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac , s naglaskom struke da je projekt koji je sjajno zamišljen i podjednako dobro realiziran. “Projekt akvarija u Karlovcu svojom arhitektonskom izvrsnošću kao i ambicijom i vizijom ljudi koji ga vode, vraća grad Karlovac; grad kroz koji često putujemo ka nekom turističkom odredištu, a vrlo ga rijetko posjećujemo; na mapu potencijalnih putovanja kao turističko odredište.
 7. Projekt je nagrađen grand prix nagradom za arhitekturu na Balkanskom bijenalu arhitekture 2017. (BAB 2017):Treći balkanski arhitektonski bijenale prikazuje 80 radova više od 50 timova i autora.Ti brojevi su impresivni i kvaliteta prezentiranih radova je visoka.
  Izbor radova nominiran od strane žirija – prof. dr. Eva Vaništa Lazarević, prof. dr. Petar Arsić, sa Sveučilišta u Beogradu, prof. dr. Sophia Vyzoviti sa Sveučilišta u Thessaliji, prof. dr. Mihajlo Zinoski sa Sveučilišta Skopja i dr. Maria Jose Climent Mondejar iz Katoličkog sveučilišta u San Franciscu Murcia – dali su vrlo zanimljiv i vrijedan uvid u cijeli niz heterogenih bijenalnih djela. Ova heterogenost je nešto što bi trebalo biti cijenjeno i izneseno u arhitektonskom području današnjice.GRAND PRIX ZA ARHITEKTURU – IZGRAĐENI POSAO (built work):
  Studio 3LHD: Slatkovodni akvarij Karlovac
  Iz žirija objašnjenje: Kao zemljište, ova javna zgrada je integrirana u riječni krajolik. Dobro uravnotežena kombinacija krajolika i arhitekture.
 8. Karlovački slatkovodni akvarij nagrađen je priznanjem koje dodjeljuje Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji s Hrvatskom udrugom energetskih certifikatora i Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko – fasadnih sustava za posebno istaknute dionike nekretninskog sektora u Hrvatskoj s ciljem daljnjeg poticanja izvrsnosti u promociji i implementaciji zelenih principa u graditeljstvu. Nagrada u kategoriji GREEN TURISTIČKI PROJEKT za razvoj turizma grada Karlovca, ostvarenje strateških ciljeva Karlovca: briga za radna mjesta, turizam u funkciji razvoja grada i viša kvaliteta života stanovnika Karlovca, priznanje je dodijeljeno javnoj ustanovi Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac.
 1. Na 8. poslovnoj konferenciji „South East Europe Tourism – SEET 2018“ Javnoj ustanovi Aquatika dodijeljena je prestižna nagrada Brand Leader Award 2018 za najbolji autentičan projekt i izuzetan doprinos promociji jedinstvenog turističkog doživljaja na tržištu Jugoistočne Europe. Riječ je o nagradi namijenjenoj tvrtkama i projektima koji su se istaknuli inovativnošću, visokim stupnjem tržišne prepoznatljivosti i pozicioniranjem autentičnih proizvoda.
 1. Nagrada ECOtechGREEN Award 2019
  Autori projekta Aquatike, Studio 3 LHD, dobitnici su prve nagrade ECOtechGREEN Award 2019 upravo za naš akvarij.U kategoriji „tehnološka zelena i turistička infrastruktura“ (technological green & tourism infrastructures) prvo su mjesto podijelila dva projekta: Karlovački slatkovodni akvarij, te Maistrin Grand Park Hotel Rovinj.Žiri je svoju odluku potkrijepio sljedećim objašnjenjem: nagrađuju 3LHD za multidisciplinarni pristup studija koji u svojim suvremenim i visoko tehnološkim projektima posebnu pozornost posvećuje zaštiti i očuvanju okoliša, uglavnom smanjenjem negativnih utjecaja i racionalnom uporabom prirodnih resursa. Nagrade dodjeljuje organizacija Paysage zajedno s međunarodnim časopisom Topscape i Nacionalnim vijećem arhitekata i konzervatora Italije, a dodjela priznanja održana je u sklopu međunarodnog foruma ECOTECHGREEN u Padovi ovaj vikend.
 2. ŽIVA AWARD 2019.
  Aquatika je nominirana za najbolji slavenski muzej u 2019. godini, i to uz bok velikim svjetskim muzejima. Nagradu Živa organizira Forum slavenskih kultura (FSK) koji predstavlja međunarodnu neprofitnu zakladu koja djeluje u javnom interesu i za koju se ideja rodila u kulturnoj zajednici na početku novog tisućljeća. Službeno je zaklada FSK nastala 2004. godine, a danas povezuje više od 300 milijuna Slavena u trinaest slavenskih država: Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Ruskoj Federaciji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini.Glavna obveza Foruma je provedba zajedničkih kulturnih, obrazovnih i istraživačkih projekata kojima promiču poznavanje slavenske kulturne baštine i stvaralaštva. Čuvaju i revitaliziraju slavenski kulturni identitet primanjem i financiranjem inicijativa za kulturne projekte i kulturni turizam, za razmjene i gostovanja iz svih država slavenskog govornog područja, te aktivnim traženjem odgovarajućih partnera u svim državama. Organiziraju festivale, izložbe, konferencije, koncerte i druge događaje koji predstavljaju slavensku kulturnu baštinu i stvaralaštvo.
Back To Top
Search