skip to Main Content

Općenito

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC nastala je 2016. godine u okviru projekta pod nazivom „SLATKOVODNI AKVARIJ I MUZEJ RIJEKA – KAQUARIUM“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. u iznosu 36.222.282,45 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kn.

Karlovački slatkovodni akvarij smješten je uz desnu obalu rijeke Korane. Objekt je ukopan a s vanjskih strana nasut zemljanim nasipima. Inspiracija za oblikovanje je povijesna jezgra grada: karlovačka zvijezda okružena „bedemima“, obrambenim zemljanim nasipima.

Cilj je bio dobiti novo gradsko mjesto na desnoj obali Korane, afirmirati šetnicu, oblikovati mjesto zaustavljanja i turističku atrakciju. U centru objekta formiran je javni prostor trga iz kojeg se šire tri glavna pješačka pravca: zapadno prema centru grada i šetnici uz rijeku; južno prema polivalentnoj površini na kojoj se održavaju koncerti i istočno prema glavnom pristupu s prometnice i stadionu.

Oko trga, ne narušavajući prirodni izgled doline Korane, skriveni su sadržaji akvarija.

Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka. Postav prikazuje tok krške rijeke – riječnu floru, faunu i njezinu bioraznolikost.

Na završnoj točki izložbe nalaze se stubište i dizalo koji posjetitelje vraćaju u ulazni prostor preko suvenirnice. U centru objekta smješten je prostor za analizu tehnoloških parametara vode sa znanstveno istraživačkim centrom i prostorija za aklimatizaciju riba.

Partneri projekta su Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski institut za biološku raznolikost Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode (Eko Pan), te Gradski muzej Karlovac.

Put od zamisli do projekta zasigurno nije bio jednostavan i lak, a jednako tako niz izazova je i pred našom ustanovom kojoj je osnovni cilj postati značajnom i prepoznatljivom lokalnom turističkom atrakcijom.

U tome ćemo zasigurno i uspjeti, jer Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC svakom posjetitelju pruža jedinstven doživljaj podvodnog svijeta koji nam se tek naizgled čini dobro poznatim.

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC prvenstveno je namijenjena djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima, odnosno lokalnom stanovništvu, kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma.

VIZIJA PROJEKTA

JU Aquatika je jedinstvena turistička atrakcija u ovom dijelu Europe čija se prednost temelji na istraživanjima i edukaciji u području slatkovodne bioraznolikosti.

MISIJA PROJEKTA

Pružanje jedinstvenog turističkog doživljaja temeljenog na prirodnim resursima i suvremenoj muzeologiji
Poticanje očuvanja slatkovodne bioraznolikosti kroz znanstvena istraživanja
Umrežavanje gospodarske, edukacijske i istraživačke djelatnosti.

FLORA I FAUNA

Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka.

BOGATSTVO ŽIVOTA

Posjetitelji mogu ra­zgledati bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 40-tak endemskih.

U SASTAVU AQUATIKE

U sastavu akvarija nalazi se niz drugih sadržaja: kongresna dvora­na, edukativni centar, znanstveno istraživački centar, uredski i ugostiteljski dio.

Zavirite u tajanstveni riječni svijet – posjetite karlovački slatkovodni akvarij!

Nositelj projekta: Grad Karlovac

Voditeljica projekta: Marina Grčić

Partneri: Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski institut za biološku raznolikost, Gradski muzej Karlovac, Pan udruga za zaštitu okoliša i prirode

Suradnik: RA Karla

Projektno rješenje: Studio 3LHD d.o.o

Projekt akvarijske tehnologije: Franjo Jović

Projekt zaštite riba: Dražen Oraić

Izvođač: AB gradnja d.o.o., KGH d.o.o., ENA d.o.o.

Stručni nadzor: MB plan d.o.o.

Projektantski nadzor: Studio 3LHD, Zagreb

Nadzor scenografije umjetne stijene: MB plan d.o.o.

Nadzor uređenja akvarija: Aquosus aquariums d.o.o.

Stalni postav

Koncepcija i oblikovanje postava: Studio 3LHD d.o.o.

Akvarijski postav: Marko Ćaleta, Zoran Marčić

Dizajn izložbenog postava: Bilić Müller Studio

Ilustracije: Maja Spoja, Ana Rako, Marina Trpčić

Umjetna stijena: Igor Lenard

Audio video instalacije: Miodrag Gladović

Uređenje akvarija i koncept rasvjete akvarija: Aquatic design j.d.o.o.

Tekstovi: Goran Jakšić, Luka Čorak, Ivana Francišković Olrom, Marina Trpčić, Ivan Špelić, Dušan Jelić

Modeli riba: Bosse Wessman

Stručni suradnici: Marin Jarnjak, Renata Matoničkin Kepčija, Diana Garašić

Back To Top
Search