skip to Main Content

Europski tjedan održivog razvoja

U sklopu Europskog tjedna održivog razvoja Aquatika organizira dvije edukativne radionice za djecu, koje se fokusiraju na događaje i aktivnosti povezane s Globalnim ciljevima održivog razvoja u svrhu promoviranja i bolje vidljivosti.

Prva radionica je u subotu 19. rujna, a druga narednu nedjelju 27. rujna u vremenu od 10 do 11:30h.

Prva radionica pod nazivom „JESTI ZDRAVO JE FINO“ namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Cilj ove radionice je educirati djecu o piramidi zdrave prehrane, kao i o osnovama zdrave prehrane čovjeka. Djeci se demonstrira model piramide zdrave prehrane sa odgovarajućim kategorijama i količinom namirnica. U drugome dijelu djeca kroz igru slažu namirnice u odgovarajuću razinu prehrambene piramide. Poslije ovog dijela, demonstrira im se hranjenje kornjača i prezentira način života kornjača te čime se i kako one hrane.

Ova radionica obuhvaća globalni cilj održivog razvoja u kategoriji „Dobro zdravlje i blagostanje“.

Vrijeme trajanja radionice: 60 min (10-11h)

Vrijeme hranjenja kornjača: 20 min (11:10 – 11:30h)

Hranjenje kornjača

Druga radionica pod nazivom “TKO SE SAKRIO U SVOJU KUĆICU?“ namijenjena je za djecu predškolskog uzrasta i učenike 1.-4. razreda osnovne škole.

Cilj radionice je upoznati djecu sa životinjama kopnenih voda (kornjače, školjkaši i puževi) koje imaju kućicu kao dio vlastitog tijela. Razviti pozitivan odnos djece prema navedenim vrstama, uz taktilni kontakt s vodenim životinjama, te percipirati važnost kućice kao sigurnog okruženja u životinjskom, ali i ljudskom svijetu.

U radionici opisujemo i pokazujemo djeci svrhu kućice: od čega je kućica građena, kako raste, zašto su neke kućice veće, a neke manje. Ukazujemo na važnost ovih životinja u vodenim ekosustavima i njihovu biologiju života na njima primjeren način. S ciljem poticanja i razvoja koncentracije, pažnje, fine motorike, kreativnosti i pozitivnih interesa. Nakon edukacije djeca uz pomoć edukatora izrađuju origami oblike navedenih životinja, koje mogu ponijeti sa sobom za uspomenu.

Ova radionica obuhvaća globalni cilj održivog razvoja u kategoriji „Očuvanje vodenog svijeta“.

Vrijeme trajanja radionice: 60 min (10-11h)

Origami radionica

Europski tjedan održivog razvoja održava se ove godine od 20. do 26. rujna, no mogu se prijaviti i događaji koji će se održati u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada 2020.

Europski tjedan održivog razvoja koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj u Institutu za upravljanje održivosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beču. ODRAZ-Održivi razvoj zajednice je koordinator ove inicijative u Hrvatskoj.

 

Dovedite svoje najmlađe i uživajte u novim saznanjima te se pri tome dobro zabavite!

Veselimo se vašem dolasku!

#BudimoOdrživi #ESDW2020

Back To Top
Search