skip to Main Content

Nova međunarodna digitalna izložba Svjetske mreže muzeja voda

Aquatika sudjeluje u najnovijoj digitalnoj izložbi “I Remember Water” (“Sjećam se vode”) koju organizira Svjetska mreža muzeja voda. Digitalna izložba je sada aktualna i može se posjetiti putem linka: https://irememberwater.watermuseums.net/exhibition.

Prošle jeseni Svjetska mreža muzeja voda pozvala je svoje članove da fotografijama, arhivskim slikama i umjetničkim djelima doprinesu uspomenama na vodu. Odaziv je bio fantastičan. S više od 400 pristiglih radova iz cijelog svijeta, stvorena je jedinstvena izložba vizualnih narativa o povezanosti čovječanstva s vodom. Međunarodni tim od šest kustosa organizirao je arhivske i suvremene radove u šest tema u ovoj digitalnoj izložbi, kako bi prikazali živopisne i povijesne odnose s najosnovnijim elementom života. Od vode kao eliksira života do rekreacije, igre i obrazovanja; od vodene baštine do naših duhovnih i svetih veza s vodom; od vode koja oblikuje našu blizinu i pripadnosti rijeci ili mjestu, do radikalnih transformacija vodenih krajolika kojima smo svjedočili u prošlom stoljeću – svaku kategoriju odabrao je pojedinačni kustos nakon sati inspirativnih kolektivnih rasprava.

Fotografije u ovim kategorijama ilustriraju bezbroj načina na koje se voda presijeca sa svijetom rada, s poljoprivredom, ribarstvom i sredstvima za život, kao i s prirodom i okolišem. Ipak, pristup sigurnoj slatkoj vodi diljem svijeta i dalje je nejednak, a sukobi oko vode nisu neuobičajeni.

Naš doprinos je u kategoriji “Transformacija” sa fotografijom Denisa Stošića (Denis Fotografika Stosic). Naziv fotografije: “Kad voda pokaže ‘Stop!’ ”

Opis fotografije:

Sve češći toplinski valovi zagrijavaju atmosferu usporavajući premještanje ciklone. Kad se sudare topli zrak sa Sredozemlja sa hladnim zrakom sa sjevera, dolazi do kiše. U Karlovcu, gradu na četiri rijeke, obilne kiše predstavljaju opasnost. Rijeke se tada bude i izlaze iz svojih korita kako bi nas upozorile na neodgovorno ponašanje. Došavši do znaka “Stop!”, rijeka Korana kao da nam je poslala poruku da promijenimo svoj odnos prema prirodi.

Kad voda pokaže Stop

Posjetite ovu međunarodnu digitalnu izložbu i uživajte u uspomenama na vodu iz različitih dijelova svijeta, poput Bangladeša, Belgije, Burkine Faso, Austrije, Kine, Francuske, Njemačke, Grčke, Indije, Mađarske, Irana, Nigerije, Italije, Meksika, Makedonije, Maroka, Nizozemske, Ugande, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Turske, Urugvaja, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Venezuele, SAD-a, Egipta,… i drugih.

Back To Top
Search