skip to Main Content

Proslavite s nama 5. rođendan uz bogat program!

Nakon pet godina uspješnog rada i više od 320 000 posjetitelja, bogatim programom obilježavamo svoj peti rođendan.

Mi kao jedinstveni slatkovodni akvarij smješten na obali rijeke Korane u Karlovcu, petu godišnjicu svog postojanja posvećujemo važnosti očuvanja okoliša. Proslava započinje već 16. listopada predprogramom pod nazivom „Aquatika u gradu“, dok će centralni dio manifestacije trajati od 22. do 24. listopada. Bogat program odvijat će se na više frekventnih lokacija diljem grada Karlovca, a glavna događanja bit će smještena na Akvarijskom trgu i šetnici uz Koranu pretvorenoj u „Rijeku budućnosti“. Šetnjom kroz „Rijeku budućnosti“ posjetitelji će imat priliku saznati više o povijesti Aquatike i temama održivog razvoja kroz razne programe. Edukativnim programima nastojat će se skrenuti pažnju na okoliš i očuvanje slatkovodnih ekosustava, a odabrana su razna predavanja, predstave, animacije, hologrami, kviz te programi za djecu i cjelokupnu obitelj. Važno je naglasiti kako će 22. listopada ulaz u slatkovodni akvarij biti besplatan, a 23. i 24. listopada ulaznice će biti dostupne po 50% sniženim cijenama.

 

Ususret proslavi rođendana, ponudit ćemo posjetiteljima predprogram „Aquatika u gradu“ na više lokacija diljem grada Karlovca. Od 15. listopada Paviljon Katzler svoj izložbeni prostor pretvorit će u veliki akvarij. Teme izložbe obuhvatit će karlovačke rijeke i njihov riblji fond, a moći će se razgledati sve do 31. listopada. U Gradskom muzeju Karlovac moći će se posjetiti ihtiološka zbirka u sklopu programa „Aquatika u muzeju“. Aquatika u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić obilježit će prezentacijske police s knjigama o ribama te radionice za djecu, a predstava za djecu „Na tragu“ igrat će besplatno u kazalištu u sklopu programa Aquatika u Gradskom kazalištu Zorin dom 24. listopada.

Glavni dio programa trajat će od 22. listopada. do 24. listopada upravo kod Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac koji će se sastojati od programa na akvarijskom trgu i programa na Rijeci budućnosti (šetnici uz Koranu). Posjetitelji će moći razgledati akvarij po promotivnim cijenama, pogledati nekoliko predstava, posjetiti razna edukativna predavanja i radionice, sudjelovati u edukativnim šetnjama uz Koranu i kvizu, poslušati priče, animacije i programe za djecu te doživjeti holograme Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac. Svakako valja izdvojiti predavanje „5 do 12” Zorana Vakule koji će posjetitelje upoznati s klimatskim promjenama. Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac poziva sve građane da se upoznaju s riječnim svijetom, a prvih 500 posjetitelja 22. listopada očekuje prigodni poklon.

Program

 

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC osnovana je 2016. godine kao rezultat projekta kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a osnivač ustanove je Grad Karlovac. Već u prvoj godini postojanja Javna ustanova Aquatika uvelike je ispunila ciljeve zadane u samom projektu. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 36,7 milijuna kuna, od čega je bespovratnim sredstvima EU sufinancirano 36,2 milijuna kuna. Do sada akvarij je posjetilo više od 320 000 posjetitelja, pretežito obitelji s djecom, školskih skupina, skupina umirovljenika, hobista, ljubitelja prirode te studenata i znanstvenika. Akvarij je ekološka, obrazovna, turistička i znanstvena atrakcija. Odiše originalnošću obzirom da se radi o gotovo svim hrvatskim slatkovodnim vrstama riba, u gradu na 4 rijeke u srcu Hrvatske. Kroz svoj rad osim funkcije akvarija imamo zadatak predstaviti tradicijsku kulturu, geološku prošlost i način života uz rijeke te na različitim projektima surađujemo sa znanstvenim sektorom. O svom radu i aktivnostima redovito informiramo javnost te time doprinosimo promociji potrebe očuvanja biološke raznolikosti hrvatskih slatkovodnih ekosustava, koji su nedovoljno istraženi i poznati.

Back To Top
Search