skip to Main Content

Svjetski dan okoliša 5. lipnja

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša koji ove godine ima moto: „Vrijeme je za prirodu.“

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Posljednjeg desetljeća svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća…) i utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika…) kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša, upravo i zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša.

 

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša posebno se naglašava važnost zaštite biološke raznolikosti. Biološka raznolikost podrazumijeva sav živi svijet na planetu Zemlji.

Koliko je taj svijet naših rijeka i jezera raznolik, može se doživjeti i u našem akvariju uz priču o cijeloj rijeci od njezina izvora do ušća.

Krenimo svi zajedno kao pojedinci od sebe samih, a tako ćemo potaknuti lavinu drugih da se odgovorno ponašamo prema zaštiti okoliša. Potrebno je osvijestiti i promijeniti naše navike o recikliranju, ali i problematici velike količine neiskorištene i bačene hrane. Glavna poruka je smanjiti stvaranje otpada i na taj način zaštititi okoliš.

Back To Top
Search