skip to Main Content

Natječaj Svjetske mreže muzeja voda

Natječaj Svjetske mreže muzeja voda

Nagradni natječaj za mlade “Voda koju želimo” (Water we want) koju organizira Svjetska mreža muzeja voda (https://www.watermuseums.net/) pod pokroviteljstvom UNESCO-a, ima za cilj angažirati mlade ljude kao pripovjedače naše bogate vodene baštine i pripovjedače održivije vodene budućnosti.

Ovo natjecanje poziva mlade naraštaje diljem svijeta da kreativno istraže presudnu važnost bilo kojeg oblika vodne baštine, kako prirodne tako i kulturne, materijalne i nematerijalne. Natječaj je namijenjen školama, institucijama za učenje i organizacijama civilnog društva diljem svijeta. Sve prijave podnose se putem članova Globalne mreže muzeja vode. U Hrvatskoj smo to mi, Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac.

Učitelji i profesori, potaknite svoje učenike da sudjeluju i treću godinu zaredom na ovom natječaju te da na taj način njihovi radovi postanu dio svjetske digitalne izložbe sa svim prijavljenim radovima od učenika diljem svijeta.

Teme za razmišljati

Kako možemo promijeniti način razmišljanja ljudi i potaknuti nova ponašanja i stavove da više poštuju prirodu i promiču svijest o svim vrstama korištenja vode? Koje svakodnevne radnje možemo poduzeti kako bismo zaštitili sve oskudnije vodne resurse o kojima ovisimo? I što možemo naučiti iz naše naslijeđene vodene baštine kako bismo potražili nova rješenja i potaknuli zeleni oporavak našeg planeta?

Sudionici

Natječaj je namijenjen školama, institucijama za učenje (formalnim i neformalnim) i društvenim organizacijama diljem svijeta, a ograničen je na dvije dobne kategorije:

1) učenici od 6 do 12 godina (osnovno obrazovanje) i

2) učenici 13-18 godina (srednje obrazovanje).

Uz pomoć odgovornog pedagoga, učenici se potiču da prijave svoje radove (crtež, fotografiju, kratku video animaciju, itd.) instituciji povezanoj sa Svjetskom mrežom muzeja voda. Dostupan je popis svih članova WAMU-NET-a na: https://www.watermuseums.net/network/ .

Tema natječaja

Sva poslana umjetnička djela moraju biti usmjerena na slatke vode (isključujući slane vode i oceane) i pitanja koja se odnose na biološku raznolikost, klimatske promjene i nasljeđe vode (prirodno i kulturno, materijalne i nematerijalne baštine).

Prijave

U natjecanje se primaju samo prijave sljedećih vrsta:

  1. Crteži (ili pojedinačni crteži ili sastavi razredne nastave)
  2. Fotografije (bilo pojedinačne fotografije ili sastavi školskih zadaća)
  3. Ostali mediji (npr.: kratki videozapisi, animacije, zvučni pejzaži i pjesme – uključujući tradicionalne pjesme vezane uz vodu)

Do 22. travnja 2022. sve prijave i radovi moraju biti poslani e-poštom ili poštom na jedan muzej vode pridružen WAMU-NET-u, uključujući:

A. Obrazac za registraciju

B. jedan unos (samo jedna vrsta radova među gore navedenim prijavama).

Obrazac za registraciju također uključuje Uvjete i odredbe za sudjelovanje u nagradnom natječaju.

Svaki unos mora biti dostavljen sa sažetim naslovom i kratkim opisom (maks. 200 riječi).

Obavezno je uključiti titlove na engleskom jeziku za sve pristigle radove. Radovi bez prijevoda na engleski bit će isključeni iz natječaja.

Veselimo se novim kreativnim radovima naših mladih umova! ?

Back To Top
Search