skip to Main Content

Izložba “Svemir pod nogama” autora Dinka Stopića

Izložba "Svemir pod nogama" autora Dinka Stopića

Pozivamo vas na otvorenje izložbe speleofotografija “Svemir pod nogama” autora Dinka Stopića u dvorani Javne ustanove AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC u četvrtak, 28. travnja u 18 sati

Izložba će biti postavljena od 28. travnja do 31. svibnja 2022. g. i može se razgledati uz kupljenu ulaznicu za akvarij. Razgled izložbe bez ulaza u akvarij moguće je dogovoriti na broj telefona 047 659 112 ili mail info@aquariumkarlovac.com .

Izložba se sastoji od fotografija špilja i jama s područja Karlovačke županije, Like, Gorskog Kotara te Sjevernog i Južnog Velebita: Tounjčica, Rokina Bezdana, Gornja Cerovačka špilja, jama Niš-Niš, Olimp, Šlapice, Munižaba, Mlohavi borer, Mandelaja, Lukina jama, Kojina jama i jama kod Borovog Groba. Cilj ove izložbe nije puko dokumentiranje ljepota podzemlja Hrvatske nego pokušaj prenošenja atmosfere i osobne impresije tijekom boravka u ovim iznimnim prostorima.

Dinko Stopić, dipl. ing. građevine, speleolog, instruktor speleologije Hrvatskog speleološkog saveza, speleofotograf, rođen je 1976. godine u Karlovcu. Speleologijom se bavi 25 godina. Jedan je od suosnivača Speleološkog društva Karlovac. Organizator je i sudionik brojnih speleoloških istraživanja u Hrvatskoj, mahom u Karlovačkoj županiji te području sjevernog i srednjeg Velebita. Trenutno obnaša dužnost predsjednika Speleološkog društva Karlovac i dopredsjednika Hrvatskog speleološkog saveza. Fotografiranjem podzemlja bavi se od samih speleoloških početaka. Njegov fotografski rad prepoznat je i na međunarodnoj sceni te je, osim prvih mjesta na foto natječajima speleološke tematike u zemlji, pobjeđivao i na međunarodnim foto natječajima. Fotografije su mu objavljene i u kalendaru National Geographic Hrvatska za 2014. i 2016. godinu. Fotografija iz jame Šlapice pobijedila je 2016. godine na najprestižnijem svjetskom foto natječaju speleološke tematike, u organizaciji “The Slovak Museum of

Nature Protection and Speleology”, u kategoriji “Ljepota špilja”. U 2017. godini njegova fotografija “On the edge” odabrana je među 25 najljepših svjetskih “zaustavljanja prizora iz divljina” i završila u klubu slavnih, prema izboru fotografskog portala Guru Shots. Jedno od najvećih priznanja jest objava fotografije na naslovnici Speleoprojects kalendara za 2018., koji sadrži presjek radova najboljih speleo-fotografa iz cijeloga svijeta.

Dinkove maestralne fotografije otkrivaju svu ljepotu i čudesa najtamnijih i najskrivenijih rupa, špilja, kutaka… Njegovim fotografijama teško odolijevaju i najpoznatiji svjetski mediji. Tako su ga u milanskome dnevnom listu “Corriere della Sera” u članku “La Grotte come opere d’arte” proglasili jednim od najvećih umjetnika koji su uspjeli špilje prikazati kao umjetnička djela. Riječima hvale predstavio ga je i britanski “The Telegraph”, a njegove fotografije špilje Tounjčice, pokraj Tounja, za njih su među najspektakularnijim ikada snimljenim. Fotografije su mu objavljivane u mnogim tiskanim izdanjima u zemlji i inozemstvu. Portal “Wired” objavio je razgovor s Dinkom, a Microsoft otkupio fotografiju iz jame Olimp i uvrstio je u svoju spotlight kolekciju za Windows 10.

Taj rođeni Karlovčanin većinu je profesionalnoga života proveo u Zagrebu, no po rođenju prvoga djeteta vratio se u mirniju atmosferu Karlovca. Kad nije s obitelji, onda je pod zemljom ili rekreativno igra košarku, vozi bicikl ili skija.

 

Kontakt za medije:

Margarita Maruškić Kulaš, mag.oec., Ravnateljica

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Ulica Branka Čavlovića Čavleka 1A, 47000 Karlovac, OIB 21873421610
Tel:  +385 47 659 112

Mob: +385 91 511 9936

Email:  ravnatelj@aquariumkarlovac.com
Web:  www.aquariumkarlovac.com

Back To Top
Search