skip to Main Content

Noć muzeja u Aquatici 1.veljače 2019.

Noć muzeja ove godine donosi zanimljivu temu: “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”.

U Aquatici smo pripremili bogat program u skladu sa zadanom temom, te ćemo tako imati digitalnu igraonicu za djecu, kao i speleološki 3D prikaz špilja, a između ostaloga i premijerni prikaz vrijedne replike najstarijeg bicikla u Hrvatskoj te rock koncert karlovačkog benda Altmark.

Raspored programa:

17-00h besplatan razgled akvarija (stalni postav)
17-00h digitalna igraonica za djecu u edukacijskoj dvorani
17-20h speleološki 3D prikaz špilja u knjižnici akvarija
17-00h premijerna prezentacija vrijedne replike najstarijeg bicikla u HR
22h rock koncert benda ALTMARK u caffe baru Aquatika
Aquatika suvenirnica outlet – prodaja publikacija i suvenira po promotivnim cijenama.

Jedna od najvećih atrakcija ovogodišnje Noću muzeja u Aquatici bit će KOPIJA NAJSTARIJEG BICIKLA U HRVATSKOJ.

Gradski muzej Karlovac danas je prisutan na više lokacija u gradu, a sve češće odlazi u goste. S našim akvarijem povezuje ga skrb za zaštitu i promociju baštine. Suvremeni svijet sve više pridaje važnost biciklu kao ekološkom vozilu, a upravo u okružju Aquatike možemo osvijestiti činjenicu koliko svaki naš čin, pa i izbor vozila koje koristimo, utječe na eko-sustav. Osim toga, zadovoljstvo vožnje bicikla, što podrazumijeva i bogatstvo opažanja kulturno-povijesnog krajolika, potvrđuje i sve veći broj ciklo-turista.

Priča o najstarijem biciklu na pedale u Hrvatskoj započinje na stalnom postavu Gradskog muzeja Karlovac. Kao što se može pročitati u karlovačkom listu Narodni glas iz 1911., ali i u suvremenoj tehničkoj enciklopediji, taj je bicikl u Karlovcu već 152 godine a 108 godina je u muzeju. Naime, karlovački trgovac Petar M. A. Lukšić posjetio je Svjetsku izložbu u Parizu 1867. godine i donio prvi bicikl u svoj grad. Danas je izložen u Gradskom muzeju Karlovac kojem ga je 1911. poklonio Petrov sin Hugo.

Zašto je upravo ovaj bicikl izdvojen kao preteča suvremenog bicikla, što je bila inovacija francuskih proizvođača, Pierra i Ernesta Micheauxa? Dotada su se bicikli pogonili odguravanjem od tla a zvali su se drenzinama. Novi pogon bile su pedale pričvršćene na osovinu prednjeg kotača, a pojavilo se i novo ime za takve bicikle, Velociped. Stekao, je doduše, još jedno ime: bone-shaker odnosno kostotresac, što nam mnogo govori o neudobnosti vožnje na njemu. Drveni kotač okovan željezom poprilično se tresao. Ipak je kao model bio vro uspješan i u Europi i u Americi. Lančani pogon pojavio se 1885. a dvije godine i prve pneumatske gume. U nas je tijekom vremena bilo mnogo prijedloga kako nazvati ovo prometalo: kotur, koturača, samovoz, trkalica, brzonoga, dvokolica. Karlovčani su često upotrebljavali izraz koturaštvo.

Karlovčani su 1894. Godine osnovali svoj Hrvatski klub biciklista »Napred« a pet godina kasnije pridružili su se, kao jedan od osnivača, Savezu hrvatskih biciklistah.

Kopiju ovog vrijednog bicikla predstaviti ćemo u Noću muzeja u Aquatici, a od tada će biti smješten na trgu Aquatike kao gostujući izložak Gradskog muzeja Karlovac.

Pozivamo sve zainteresirane da nas posjete i uživaju u bogatom programu.

Back To Top
Search