skip to Main Content

Noć muzeja u Aquatici 31. Siječnja 2020.

Noć muzeja ove godine donosi zanimljivu temu: “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”.

U Aquatici smo tradicionalno već treću godinu zaredom pripremili bogat program koji obuhvaća između ostaloga i otvorenje gostujuće izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom „Krapinski pračovjek“ u prostoru naše edukacijske dvorane te rock koncert karlovačkog benda Altmark u našem caffe baru.

Raspored programa:

  • 17-24 sata: besplatan razgled akvarija
  • 18 sati: otvorenje gostujuće izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca „Krapinski pračovjek“
  • 20 sati: prezentacija projekta Baraćevih špilja: Speleon, centar podzemne baštine u Speleoteci
  • 22 sata: rock koncert benda ALTMARK u caffe baru
  • 17-24 sata: Aquatika suvenirnica outlet

Ova vrijedna gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom „Krapinski pračovjek” prva je ovakva suradnja između Muzeja i Aquatike, a sama suradnja potaknuta je upravo manifestacijom Noći muzeja 2020. kojoj je tema: Velike obljetnice hrvatskih muzeja. Krapinski će muzej u veljači obilježiti 10-ti rođendan te uskoro dočekati i svojeg milijuntnog posjetitelja. U prostoru edukacijske dvorane Aquatike, svim posjetiteljima bit će predstavljen znameniti hrvatski prirodoslovac Dragutin Gorjanović-Kramberger, koji je zaslužan za veliko otkriće u Krapini. Kroz izložbu je predstavljena i poznata krapinska zbirka fosilnih kostiju (najbogatija na svijetu), kamena oruđa neandertalaca koja su dokaz materijalne kulture i djela D. Gorjanovića-Krambergera. Kroz informativne i edukativne panele ispričana je priča o važnosti tog svjetskog lokaliteta, a mogu se razgledati i originalni fosilni ostaci pleistocenskih životinja, koje su se prije 125.000 godina našle na jelovniku krapinskog pračovjeka. Riječ je o špiljskom medvjedu (Ursus spelaeus), vunastom nosorogu (Coleodonta antiquitatis), nosorogu (Dicerorhinus kirchbergensis), vunastom mamutu (Mammuthus primigenius), stepskom bizonu (Bison priscus), losu (Alces alces), golemom jelenu (Megaloceros giganteus) te običnom jelenau (Cervus elaphus).

Posjetitelji se mogu upoznati i sa stalnim muzejskim postavom kroz interaktivni video, predstavljeni su i edukativni programi, a sam Muzej slovi kao jedan od najboljih i najposjećenijih muzeja u ovom dijelu Europe. Nalazište pračovjeka „Hušnjakovo“ u Krapini najbogatije je svjetsko nalazište neandertalaca, 1948. zaštićeno je kao prirodna rijetkost, 1961. kao prvi paleontološki spomenik prirode u RH, 1968. kao arheološki spomenik, a od 2016. godine ponosno nosi Oznaku europske baštine kao lokalitet od iznimne važnosti za povijest čovječanstva Europe.

Autor izložbe je kustos geolog Jurica Sabol, voditelj MKN, dok su za tehničku realizaciju bili zaduženi tehničari Siniša Laginja i Goran Smrečki.

Pozivamo sve zainteresirane da nas posjete i uživaju u bogatom programu.


Back To Top
Search