skip to Main Content

OŠ Banija iz Karlovca pobjednik u natječaju “Voda koju želimo” Svjetske mreže muzeja vode

Svjetska mreža muzeja vode ove godine organizirala je peto izdanje nagradnog natječaja “Voda koju želimo” (“The Water We Want”).

Ovaj nagradni natječaj za mlade istražuje naše višestruko vodno nasljeđe (prirodno i kulturno, materijalno i nematerijalno) iz perspektive mladih kako bismo izgradili održiviju budućnost.

Ovim natječajem Svjetska mreža muzeja vode (WAMU-NET) želi ojačati obrazovanje o održivosti vode i napore u podizanju svijesti o vodi angažiranjem mladih kao pripovjedača i naratora naše ‘tekuće’ budućnosti.

Tema radova ove godine bila je fokus na slatke vode (isključujući slane vode i oceane) i probleme povezane s bioraznolikošću, klimatskim promjenama i vodnim naslijeđem (prirodnom i kulturnom, materijalnom i nematerijalnom baštinom).

Postoji nekoliko dobnih kategorija te dvije po vrsti prijavljenih radova (crteži te video zapisi i drugi mediji za uzrast 10-12, 13-18 i 19-25 godina).

Prijavljen rad iz Osnovne škole Banija iz Karlovca od GLOBE grupe sa učenicima u dobi od 11 – 12 godina na čelu sa učiteljicama Ankica Veseljić i Andreja Gašparović osvojio je PRVO MJESTO u kategoriji video zapis i drugi mediji!

Nagrađeni video uradak dostupan je na linku Aquatika_10-12_videoandothermedia__1.mp4 .

Čestitamo učenicima i učiteljicama OŠ Banija na koje smo iznimno ponosni, jer vrijedno rade u sklopu svoje GLOBE grupe te redovito analiziraju kvalitetu vode rijeke Kupe, kao i bioraznolikost rijeke Kupe, a sve iz razloga jer žele sačuvati svoju omiljenu rijeku za buduće naraštaje, kako nam sami kažu u svome video uratku.

Ove godine na natječaj je pristiglo 113 prijava preko 25 muzeja vode, od kojih je šest pobjednika kategorija.

Konačne pobjednike odabrao je međunarodni žiri sastavljen od članova Savjetodavnog vijeća, Odbora WAMU-NET mreže, nezavisnih edukatora i predstavnika UNESCO vodene obitelji. Pobjednici su objavljeni 17. lipnja putem webinara, kada su mladi finalisti imali priliku predstaviti svoje radove WAMU-NET muzejima.

Svi pristigli radovi su dio digitalne izložbe objavljene na web stranicama i društvenim mrežama Svjetske mreže muzeja vode te stranicama njezinih članova (kojih je preko 100 diljem svijeta od Australije, Indonezije, Kine, Bangladeša, Irana, Iraka, Indije, afričkih zemalja: Maroko, Burkina Faso i Republika Ruanda, do Europe, SAD-a, Kanade, Kube, Meksika, Brazila i mnogih drugih), što omogućava iznimno veliki doseg.

Podsjetimo, 2022. godine u kategoriji fotografije također je pobijedio rad iz Hrvatske! I to fotografija učenika iz OŠ Mahično iz Karlovca. To je pokazatelj da su naša djeca vrlo talentirana te uz pravo vođenje od strane svojih učiteljica mogu napraviti velike stvari. A ujedno, svojim radom predstavljaju Hrvatsku i naš Karlovac na svjetskoj razini.

OŠ Banija iz Karlovca pobjednik u natječaju “Voda koju želimo” Svjetske mreže muzeja vode

Back To Top
Search