skip to Main Content

Otvorenje izložbe “Krapinski pračovjek” u Aquatici

Svečano otvorenje ove vrijedne gostujuće izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom „Krapinski pračovjek” bit će u petak 31.siječnja 2020. godine u 18h u edukacijskoj dvorani Aquatike.

Ova izložba predstavlja prvu ovakvu suradnju između Muzeja i Aquatike, a sama suradnja potaknuta je upravo manifestacijom Noći muzeja 2020. kojoj je tema: Velike obljetnice hrvatskih muzeja.Izložba će se u Aquatici moći pogledati sve do 15. lipnja 2020. godine, uz kupljenu ulaznicu za razgled akvarija.

Krapinski će muzej u veljači obilježiti 10-ti rođendan te uskoro dočekati i svojeg milijuntnog posjetitelja. U prostoru edukacijske dvorane Aquatike, svim posjetiteljima bit će predstavljen znameniti hrvatski prirodoslovac Dragutin Gorjanović-Kramberger, koji je zaslužan za veliko otkriće u Krapini. Kroz izložbu je predstavljena i poznata krapinska zbirka fosilnih kostiju (najbogatija na svijetu), kamena oruđa neandertalaca koja su dokaz materijalne kulture i djela D. Gorjanovića-Krambergera. Kroz informativne i edukativne panele ispričana je priča o važnosti tog svjetskog lokaliteta, a mogu se razgledati i originalni fosilni ostaci pleistocenskih životinja, koje su se prije 125.000 godina našle na jelovniku krapinskog pračovjeka. Riječ je o špiljskom medvjedu (Ursus spelaeus), vunastom nosorogu (Coleodonta antiquitatis), nosorogu (Dicerorhinus kirchbergensis), vunastom mamutu (Mammuthus primigenius), stepskom bizonu (Bison priscus), losu (Alces alces), golemom jelenu (Megaloceros giganteus) te običnom jelenau (Cervus elaphus).

Posjetitelji se mogu upoznati i sa stalnim muzejskim postavom kroz interaktivni video, predstavljeni su i edukativni programi, a sam Muzej slovi kao jedan od najboljih i najposjećenijih muzeja u ovom dijelu Europe. Nalazište pračovjeka „Hušnjakovo“ u Krapini najbogatije je svjetsko nalazište neandertalaca, 1948. zaštićeno je kao prirodna rijetkost, 1961. kao prvi paleontološki spomenik prirode u RH, 1968. kao arheološki spomenik, a od 2016. godine ponosno nosi Oznaku europske baštine kao lokalitet od iznimne važnosti za povijest čovječanstva Europe.

Autor izložbe je kustos geolog Jurica Sabol, voditelj MKN, dok su za tehničku realizaciju zaduženi tehničari Siniša Laginja i Goran Smrečki. Pozivamo sve zainteresirane da nas posjete i uživaju u ovoj vrijednoj i poučnoj izložbi.

Back To Top
Search