skip to Main Content

Otvorenje izložbe „PLANKTON – divovi u kapljici vode“

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti novu izložbu Aquatike pod nazivom “PLANKTON – divovi u kapljici vode” koju poklanjamo našem gradu Karlovcu za 442. rođendan u sklopu manifestacije “Zvjezdano ljeto”.

Za sve posjetitelje Aquatike izložba će biti otvorena od 23. lipnja 2021. godine do 31. siječnja 2022. godine.

Izložba je podijeljena u dvije cjeline prezentirane na 12 plakata u dvojezičnoj formi hrvatsko-engleskog jezika. U prvom dijelu izložbe prezentirano je što plankton predstavlja, od kuda potječe, kako se kreće, kako ga dijelimo i koja mu je važnost. Drugi dio odnosi se na specifične i zanimljive vrste planktona. Izložba završava porukom koliko je zapravo plankton važan, jer on na svojim leđima nosi život na Zemlji, daje mu temelj i osnova je za hranidbeni lanac. Većina plakata su zapravo odvojene cjeline i na njima se nalaze slike popraćene ilustracijama i raznim zanimljivostima.

Glavni cilj izložbe je ukazati na važnost planktona koji je danas uglavnom nepoznanica većini ljudi, a glavna poruka govori o osnovnoj biologiji, ekologiji, bioraznolikosti i sistematici te se u drugom dijelu pretvara u približavanje zanimljivih i specifičnih vrsta posjetitelju na nešto intimniji način. Iako je tema izložbe globalna i aktualna u kontekstu problema klimatskih promjena i značaja planktona za ekosustav, detalji izložbe povezuju grad Karlovac i Aquatiku s ovom svjetski zanimljivom temom.

Autori izložbe su Juraj Petravić i Ivana Kaleb Vuletić iz Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac. Za dizajn vizualnog identiteta zaslužni su Sandra i Mladen Bolfek iz Bolkefi art & graphic design studio.

Posjetite ovu vrijednu izložbu te naučite nešto novo o najvažnijim organizmima koji život znače.

Back To Top
Search