skip to Main Content

Poglavlje Aquatike u Springerovoj knjizi Huchen Hucho hucho

Ponosni smo što smo sudjelovali u pisanju poglavlja knjige Huchen Hucho hucho (Linnaeus, 1758) in Croatia: Distribution, genetic diversity, threats and conservation (autori Goran Jakšić, Neven Bočić, Marina Piria) u okviru monografije Ecological sustainability of fish resources of inland waters of the Western Balkans (Freshwater fish stocks, sustainable use and conservation), u izdanju jednog od najprestižnijih znanstvenih izdavača Springer.

Primjerak ove vrijedne knjige možete posuditi u Zelenoj knjižnici u Aquatici uz člansku iskaznicu Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac.

Mladica Hucho Hucho jedan je od najvećih salmonida na svijetu i jedna od najugroženijih vrsta riba koja obitava u Dunavskom slijevu u srednjoj Europi, a prirodno je rasprostranjena u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Ukrajini. U Hrvatskoj populacije nastanjuju rijeke Kupu i Unu, a ugrožene su raznim ljudskim utjecajima koji uključuju razvoj hidroelektrana, globalne klimatske promjene i krčenje šuma, onečišćenje vodotoka, genetsko križanje, poribljavanje i prekomjeran izlov. Stoga raspravljamo o zaštitnim mjerama koje bi mogle pomoći očuvanju mladice u Hrvatskoj, a naši rezultati sugeriraju uklanjanje brana i prepreka bez funkcije, određivanje genetske strukture i raznolikosti mladice, procjenu broja područja mrijesta i jedinki koje se mrijeste, osnivanje ihtioloških rezervata i ribolovnih područja za ulovi i pusti ribolov, te akvarijske aktivnosti usmjerene na edukaciju o biološkoj raznolikosti i ugroženim vrstama kao što je mladica.

Također, istraživanje mladice kao ugrožene endemske vrste navelo nas je da jedan akvarij uredimo i posvetimo isključivo ovoj kraljici rijeka.

Back To Top
Search