skip to Main Content

Posjećenost Aquatike u doba pandemije 2021. godine

Obitelj veliki akvarij

Od svog otvorenja Aquatika je jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, kojeg je dosada posjetilo skoro 300.000 posjetitelja.

Projekt je ostvario sve zadane ciljeve te pokazao spremnost na sve izazove upravljanja EU projektima s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Unatoč prošloj, ali i ovoj iznimno izazovnoj godini, Aquatika je ostvarila vrlo dobre rezultate. U prva četiri mjeseca ove godine akvarij je posjetilo 8.219 posjetitelja, što predstavlja 87% u odnosu na 2020. godinu. No, kada uspoređujemo sa godinom prije epidemije 2019., ostvareno je 52% posjetitelja.

Ovo je iznimno dobar rezultat obzirom da prošle, a niti ove godine nema školskih skupina, koje čine najveći udio u ukupnom broju posjetitelja (čak 43%), kao niti drugih grupnih dolazaka (odraslih, umirovljenika, studenata). Shodno tome, od početka epidemije došlo je do promjene u strukturi posjetitelja. Sada najveći udio u ukupnom broju posjetitelja imaju upravo obitelji s djecom (sa čak 68%), a slijede odrasli (sa 20%) i potom studenti i umirovljenici (12%).

Izgradnjom šetnice iz projekta “Susret s rijekom”, desna obala Korane postala je omiljeno mjesto za šetnju, ispijanje kave i rekreaciju, ali i nesmetano igranje djece na akvarijskom trgu i igralištima, te boravku u prirodi uz samu obalu rijeke Korane.

Posjetitelji su prepoznali unikatne proizvode te nagradili to svojim povjerenjem, odnosno kupovinom domaćih suvenira lokalnih proizvođača u suvenirnici Aquatike. Upravo domaćim obrtima, umjetnicima, OPG-ovima i domaćim radinostima je svaka prodaja tijekom epidemije dobro došla.

Ovakvi rezultati su svakako posljedica vrlo aktivnog rada cijelog Aquatika tima. Vrlo brzo su prilagodili poslovanje trenutnoj situaciji, vodeći računa o vrlo važnim mjerama zaštite za posjetitelje, ali i za svoje zaposlenike. U skladu sa time, obilježili su brojne događaje, od virtualnih sadržaja povodom Noći muzeja, uređenja akvarijskog trga povodom Valentinova i Uskrsa, do događanja u sklopu manifestacije “Proljeće u Karlovcu” te obilježavanjem važnijih datuma (kao npr. Dan močvarnih staništa, Dan planeta Zemlje, Tjedan koletivne sadnje), a ujedno su i organizirali sudjelovanje karlovačkih škola i odgojno-obrazovnih institucija u nagradnom natječaju “Voda koju želimo” koju organizira Svjetska mreža muzeja voda. Uz sve ovo, naravno prisutni su i na društvenim mrežama (Facebook, Instagram) na kojima redovitim objavama promoviraju uz svoje poslovanje, također i promociju grada Karlovca i svih ljepota koje naš grad nudi.

Preuzimanjem upravljanja programima na šetnici nastaloj u projektu “Susret s rijekom”,  desna obala Korane dobila je zanimljive edukacijske i rekreacijske sadržaje.

U okviru projekta IQM s Turističkom zajednicom grada Karlovca jačaju se i povezuju i ostali turistički kapaciteti pa sve više domaćih izletnika odabire upravo Karlovac za svoju izletničku destinaciju.

Budimo odgovorni i uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, zaštitimo sebe i svoje najdraže, a ujedno s obitelji uživajmo u posjetu tajanstvenom slatkovodnom svijetu hrvatskih rijeka i jezera te naučimo mnogobrojne zanimljivosti koje krase njihove stanovnike. Uživajte u šetnji uz samu obalu rijeke Korane, boravku u prirodi, osluškujući žubor rijeke i zvuk ptica, te uživajte u najljepšem krajoliku grada na četiri rijeke.

AQUATIKA je nastala u okviru projekta pod nazivom „SLATKOVODNI AKVARIJ I MUZEJ RIJEKA – KAQUARIUM“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. u iznosu 36,2 mil kn, a ukupna vrijednost projekta je 36,7 mil kn.

Back To Top
Search