skip to Main Content

Sretan Dan očeva

Sretan Dan očeva

Na današnji dan 19. ožujka u Hrvatskoj i u nekim državama Europe i SAD-a obilježavaju se i slave Dan očeva i Dan Svetog Josipa – Isusovog oca.

Običaj obilježavanja Dana očeva potječe još iz vremena staroga Babilona prije otprilike 4000 godina. Iz toga vremena pronađena je glinena pločica u kojoj dječak Elmes svome ocu želi dobro zdravlje i dug život. U novije doba predsjednik SAD-a Calvin Coolidge podržao je 1924. godine ideju nacionalnog Dana očeva kako bi se „uspostavili prisniji odnosi između očeva i njihove djece i očevima dodijelila puna mjera njihovih obveza”.

Tate ribe i njihova briga o malim ribama

Požrtvovna i zaštitnička briga očeva o svojoj dječici postoji i u ribljem svijetu. Mužjak odnosno tata vrste koljuške koja živi u rijeci Neretvi i njezinim pritokama, ali i u Istarskim vodotocima za vrijeme razmnožavanja gradi gnijezdo skupljajući biljni materijal. Listove, grančice i druge dijelove vodenog bilja polaže na dno, kroz kožu trbušne stijenke luči ljepljivi sekret bubrega kojim zalijepi otpale dijelove bilja i oblikuje gnijezdo u obliku tunela s više otvora. Ženka polaže jaja u gnijezdo, a tata je taj koji hrabro čuva i brani gnijezdo od grabežljivaca koji su često i tri do četiri puta veći od njega. Kako bi valjanje oplođene ikre bilo što uspješnije, tata koljuške prozračuje gnijezdo mašući prsnim perajama unašajući svježi kisik u gnijezdo. Tata se brine, čuva i čisti gnijezdo do izlaska malih koljuška iz oplođene ikre.

Dragi očevi sretan vam vaš dan,
čuvajte svoju djecu i supruge te zajedno s njima uživajte u svakodnevnom obiteljskom životu, iako ponekad sa brojnim izazovima, ali uvijek uz neopisivu sreću i ljubav koja pobjeđuje sve.

Također, danas svim Josipama i Josipima želimo sretan imendan.

Back To Top
Search