skip to Main Content

Svjetski dan voda

Danas 22. ožujka obilježavamo Svjetski dan voda.

Što nama znači voda?

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Vrednovanje vode“ i upućuje na razmatranje vrijednosti vode i što ona znači svakom od nas. Koliko nam je važna u kućanstvu i obiteljskom životu, za hranu, zdravlje, obrazovanje, životne navike te gospodarstvo, ali i općenito za dobrobit ljudi i naše lokalno okruženje?

Voda u različitim dijelovima svijeta ima različitu vrijednost i značenje – u kućanstvima, školama i na radnim mjestima voda je važna za zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost ljudi, dok u kulturnom, vjerskom i duhovnom pogledu može značiti vezu sa stvaranjem, zajednicom i samim sobom. U prirodnom okruženju voda je svakako neophodna za mir, sklad i očuvanje okoliša.

Značenje vode je mnogoznačno: ona predstavlja našu ključnu potrebu i važan je lokalni i globalni prirodni resurs koji sve više ugrožavaju prenapučenost Zemlje, sve veći zahtjevi poljoprivrede i industrije te pogoršanje utjecaja klimatskih promjena.

Ako zanemarimo bilo koju od navedenih vrijednosti, dovest ćemo se u opasnost lošeg upravljanja ovim ključnim i nezamjenjivim prirodnim resursom, a bez sveobuhvatnog razumijevanja prave i mnogostruke vrijednosti vode, nećemo je uspjeti zaštititi.

Čuvajmo vode. Bez vode nema života.

Back To Top
Search