skip to Main Content

Zaronite „Ispod površine“ uz Damira Šanteka u Aquatici

Zaronite „Ispod površine“ uz Damira Šanteka u Aquatici

Pozivamo Vas na promociju prvog hrvatskog ronilačkog putopisa „Ispod površine“ autora Damira Šanteka u četvrtak 13. lipnja 2024. s početkom u 18 sati u Zelenoj knjižnici Aquatike.

“Ispod površine” prvi je hrvatski ronilački putopis. Ako zaronite u njegove stranice s fantastičnim fotografijama podmorja imat ćete priliku doživjeti daleko šire obzore od samog ronjenja. Kroz knjigu se provlače brojne civilizacije, kulture, religije, povijest, sraz čovjeka i mora, neke od najljepših svjetskih plaža, potopljene ljudske sudbine i nadanja, neizmjerno bogatstvo podvodnog svijeta…

Ova druga knjiga autorove trilogije “Gdje misli nestaju” se nakon nekih od najviših i najuzbudljivijih vrhova svjetskih planina spušta ispod površine mora, oceana, jezera, rijeka, pa čak i akvarija i bazena. Autor nam omogućuje uvid u šarene, životom prebogate koraljne grebene, okomite zidove koji se duboko spuštaju u modre dubine i pješčana prostranstva podmorja. Ljubitelji povijesti moći će se susresti s podvodnim povijesnim nalazištima iz doba starog Rima, srednjovjekovnim brodolomima, brodskim olupinama iz I. i II. svjetskog rata, kao i onima novijeg datuma. Posjetit ćete podvodne, ali i brojne “kopnene” muzeje, susresti se s morskim psima, ražama, murinama, delfinima, barakudama, ali i rakovima, sipama i cijelom niskom bezbrojnih vrsta riba koje žive u brojnim svjetskim morima od Kariba, Atlantskog i Indijskog oceana do Sredozemnog, Arapskog i Javanskog mora. Naravno brojne stranice su posvećene i ljepotama hrvatskog podmorja. Brojne povijesne olupine oko otoka Visa ali i diljem naše obale, predivno podmorje Kornata, nevjerojatna nalazišta iz doba Rimskog carstva koncentrirana oko otoka Paga i fantastična Mrežnica idu uz bok razvikanim svjetskim ronilačkim destinacijama.

Damir Šantek hrvatski je putopisac, fotograf, ronilac i planinar. Putopise objavljuje u časopisima Hrvatski planinar, Scubalife, Outdoors, Planinski vestnik i Hrvatske vode. Objavljivao je fotografije u brojnim časopisima, a osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, npr. National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije. Ovo mu je završna knjiga trilogije putopisa Gdje misli nestaju (2022), Ispod površine (2023) i Visoko iznad oblaka (2024).

Zaronite „Ispod Površine“ Uz Damira Šanteka U Aquatici
Back To Top
Search