skip to Main Content

16. Digitalna Noć muzeja – 29.01.2021.

Tema: ZADAĆE MUZEJA U UVJETIMA KRIZA

AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC sudjeluje i ove godine u obilježavanju 16. Noći muzeja, koja je zbog epidemije korona virusa organizirana virtualno, i to sa sljedećim digitalnim sadržajima:

1) virtualna šetnja kroz jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

2) video filmić “Pogled iza scene akvarija”

3) live stream najvećeg akvarija sa najatraktivnijim primjercima riba

4) audio vodič kroz slatkovodni svijet

5) Nagradni natječaj na Facebook i Instagram profilu Aquatike

Istražite bogati slatkovodni svijet flore i faune naših rijeka i jezera koji čeka na vas! :-)

Detaljniji opis:

1. Virtualna šetnja kroz jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj putem web stranice Aquatike

Kroz deset točaka možete virtualno prošetati akvarijem i dobiti dojam kako izgleda jedna tipična krška rijeka koju prikazujemo, od njezina izvora do ušća. Na početku sa dvije točke možete vidjeti unutrašnjost akvarijske izložbe, kao i veliki akvarij te špilju sa endemskim vrstama riba. Potom možete vidjeti dvorane i izvana ulaz u akvarijsku zgradu i cijeli kompleks.

2. Video filmić “Iza scene akvarija”

Prikazuje način funkcioniranja na primjeru jednog akvarija sa tehnološkog aspekta, uzgoj vlastite žive hrane zooplanktona, kao i čišćenje velikog akvarija od strane ronioca.

Video prikazuje tri aspekta održavanja akvarija koja inače nisu vidljiva posjetiteljima. Prvo, za potrebe planktivornih vrsta riba, ali isto tako i za potrebe malih riba, način uzgajanja vlastite žive hrane, odnosno zooplanktona vodenbuhe to jest Daphnia magna.

Zatim je ukratko objašnjen način funkcioniranja jednog akvarija sa tehnološkog aspekta i način filtracije vode.

I na kraju je prikazano kako ronilac čisti najveći akvarij te kako se na taj način svakodnevno brine o unutrašnjosti 25 izložbenih (biotopskih) i 10-tak karantenskih akvarija te 7 pitarija smještenih iznad samih akvarija.

3. Live stream najvećeg akvarija sa najatraktivnijim primjercima riba

Možete vidjeti prijenos uživo najvećih primjeraka riba, od kojih se posebno ističu jesetre, koje su kao vrsta starije od doba dinosaura, a svojim izgledom podsjećaju na morske pse.

Obzirom na nove trendove u svijetu, a ponukani i trenutnom situacijom zbog pandemije COVID-19, Aquatika je odlučila ići u smjeru digitalizacije svoga poslovanja. Stoga želimo omogućiti svima koji trenutno ne mogu doći posjetiti akvarij uživo, da putem live stream-a mogu vidjeti jedan dio velikog akvarija i na taj način zaroniti ispod površine rijeke. Link na prijenos uživo nalazi se na naslovnici naše web stranice.

U ovom akvariju se nalaze najveći primjerci riba te samim time je i najatraktivniji. U velikom akvariju prikazane su ribe iz porodice jesetri: kečiga, ruska jesetra, bijela jesetra, atlantska jesetra, sibirska jesetra. Inače, jesetre su jedna od najstarijih ribljih vrsta i potječu još iz doba dinosaurusa. U vrijeme mrijesta neke forme kreću na dug put iz mora prema slatkim vodama. Nekada je ruska jesetra plivala i našim Dunavom, Dravom i Savom, a nakon pregradnje Dunava u Đerdapu izumrla je u tim rijekama.

Isto tako, kečiga se nekada nalazila u nizinskom toku rijeke Kupe, niže od Kamenskog kraj Karlovca, dok danas u Hrvatskoj nastanjuje Dunav, Savu, Dravu i Muru.

Također, možete vidjeti i dva iznimno velika primjerka sivog glavaša koji je poseban po tome što se hrani isključivo planktonom koristeći filtracijski aparat koji ima velik broj češljastih izdanaka što omogućava zaustavljanje organizama veličine od 40 do 60 mikrona.

4. Audio vodič kroz slatkovodni svijet

Dostupan je na web stranici Aquatike vas vodi kroz cjelokupan akvarijski postav pri tome dočaravajući cjelokupnu priču o rijeci, od njezina izvora do ušća, uz zanimljivosti o pojedinim vrstama riba. Idealno se nadopunjuje sa virtualnom šetnjom, pri kojom možete vidjeti ambijent našeg akvarija, a uz audio vodič možete čuti mnogobrojne zanimljivosti o našem bogatom riječnom svijetu.

5. Nagradni natječaji na Facebook i Instagram profilu Aquatike

Pratite naše društvene mreže za više detalja o mogućnosti osvajanja obiteljskih ulaznica za akvarij. Razveselite sebe i svoje najdraže izletom u jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj i zaronite s nama ispod površine hrvatskih rijeka i jezera!

Aquatika daje svoj doprinos u očuvanju prirodnih bogatstava Republike Hrvatske te na kreativan i edukativan način predstavlja važnost očuvanja života koji se skriva ispod površina naših rijeka. Projekt je prepoznala i struka kroz nagrade, ali i članstvo u UNESCO Svjetskoj mreži muzeja vode, čiji je Aquatika prvi hrvatski član.

Uz pomoć Aquatike grad Karlovac vraćen je na turističku kartu Hrvatske, a uspješnost projekta može se promatrati i kroz ocjenu lokalne zajednice da je Aquatika jedan od najznačajnijih turističkih projekata grada Karlovca u posljednjih nekoliko godina.

Podsjetimo, projekt slatkovodnog akvarija Aquatike sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Za realizaciju projekta pod nazivom „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ EU osigurala je iznos od 36.222.282,45 kuna, dok je njegova konačna vrijednost iznosila 36.691.939,25 kuna.

Istražite bogati slatkovodni svijet flore i faune naših rijeka i jezera koji čeka na vas! :)

Back To Top
Search