skip to Main Content

Aquatika sudjelovala na konferenciji Svjetske mreže muzeja voda

26. siječnja 2021. – Aquatika je sudjelovala na međunarodnoj online konferenciji Svjetske mreže muzeja voda (Global Network of Water Museums) te stala uz bok najpoznatijim svjetskim muzejima i interpretacijskim centrima te vrste.

Zbog COVID-19 epidemije konferencija koja se trebala održati u svibnju 2020. u Kini je bila otkazana. Stoga je po prvi puta organizirana online konferencija sa preko 50 muzeja iz cijelog svijeta.

Aquatika nije samo sudjelovala, nego je u sklopu dijeljenja dobrih praksi voditeljica marketinga Ivana Kaleb Vuletić prezentirala utjecaj COVID-19 epidemije na poslovanje Aquatike prošle godine te  kako se Aquatika nosila s time, odnosno koje smo sve alate i mjere uveli kako bi prilagodili poslovanje u epidemiji. Između ostalog, naglasak je bio na uvedenim digitalnim sadržajima kao što su: virtualna šetnja kroz akvarij, zatim audio vodič kroz akvarijski postav te live stream velikog akvarija.

Uz dijeljenje dobrih praksi i ideja kako se nositi sa otežanim poslovanjem, također je prezentirano drugo izdanje natječaja za mlade Svjetske mreže muzeja voda pod nazivom „Voda koju želimo“ („The water we want“). Ishod ovog natječaja je online izložba radova iz cijelog svijeta sa snažnom porukom mladih u smislu kakvo vodeno naslijeđe žele, odnosno ne žele. Više o ovom natječaju možete pronaći na web stranici Aquatike: https://www.aquariumkarlovac.com/drugo-izdanje-natjecaja-svjetske-mreze-muzeja-voda/.

Uz edukativnu funkciju i izniman značaj za očuvanje podvodnog svijeta hrvatskih rijeka, Aquatika sudjeluje sa vodećim akterima koji na svjetskoj razini imaju ključnu ulogu u obrazovanju i podizanju svijesti o različitim pitanjima vezanima uz vodu.

Podsjetimo, Svjetska mreža muzeja voda osnovana je kao inicijativa za stvaranje sinergija unutar UNESCO-ovog međunarodnog hidrološkog programa. Svoje djelovanje udruženje usmjerava boljoj koordinaciji komunikacijskih i obrazovnih aktivnosti muzeja i sličnih ustanova koje se bave temom vode. Nadalje, bavi se pitanjima i izazovima uzrokovanih klimatskim promjenama poput sve veće nestašice i zagađenja voda, iscrpljivanja resursa, otapanja ledenjaka, nastanka poplava te očuvanja prirodnih staništa.

Izuzetno smo ponosni što smo dio ove velike svjetske priče.

O važnosti i ulozi karlovačkog slatkovodnog akvarija svjedoči podatak da je Europska unija podržala njegovo sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Projekt slatkovodnog akvarija Aquatike jedan je od najuspješnijih projekata Grada Karlovca. EU je za realizaciju projekta osigurala iznos od 36.222.282,45 kuna, a ukupna vrijednost projekta bila je 36.691.939,25 kuna.

Back To Top
Search