skip to Main Content

Aquatika sudjelovala u „Tjednu kolektivne sadnje stabala“

Kampanja „Tjedan kolektivne sadnja stabala u Hrvatskoj 2021.” održava se u razdoblju 1.3.-7.3.2021. godine u organizaciji Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj!“ na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj. Kampanja se također održava u nekoliko susjednih država u suradnji s prijateljskim organizacijama iz tih država.

Javna ustanova AQUATIKA -SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC organizirala je sadnju stabala u ponedjeljak 1. ožujka u 10 sati.

Sadnji su prisustvovali:

Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca

Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Javne ustanove AQUATIKA-SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC i

Biserka Gruden, glavna Županijska koordinatorica akcije za Karlovac i Karlovačku županiju,

koji su posadili svaki po jednu sadnicu javora na prostoru Aquatike.

 

Gradonačelnik Damir Mandić kaže: „Svaka ovakva akcija u stvari ne samo da popularizira svijest o sadnji stabala, nego na neki način razvija i onu svijest o našoj odgovornosti za našim okolišem. Grad Karlovac je jedan o rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima katastar vlastitih stabala koja su posađena u svim aktivnostima gradske uprave, kojim upravlja gradska tvrtka Zelenilo. Naša odluka o komunalnom redu nalaže da svako stablo koje se iz nekog razloga ukloni, umjesto njega se mora posaditi novo na tom mjestu ili na nekom drugom. Stabla se mogu uklanjati isključivo zbog dotrajalosti, kada su opasna za prolaznike odnosno za okoliš. U zadnjih 5 godina u Karlovcu je u katastar ušlo 1.119 stabala, što znači da ih je toliko i posađeno. Uloga stabla u urbanom dijelu je jasna, osim što pomažu da bude zdraviji zrak, štite od buke i na koncu s njima kontroliramo i temperaturu. Mi u Karlovcu zaista možemo biti ponosni i naravno svima nam je obveza pa i na ovaj način učiniti naš grad zelenim jer smo grad u parku.“

“Čovjek svojim aktivnostima utječe na stanje okoliša, a svatko od nas može napraviti nešto što će smanjiti štetan utjecaj na globalno zagrijavanje. Osim smanjenja potrošnje, ponovne uporabe predmeta i recikliranja, jedno od najvažnijih stvari koje možemo napraviti upravo je da zasadimo stablo koje će u svom životu preraditi jednu tonu ugljičnog dioksida. Možda mi nećemo sjediti u hladu ovih stabala, ali naša djeca zaslužuju da im ostavimo zdrav i čist planet.”, rekla je ravnateljica Javne ustanove Aquatika Margarita Maruškić Kulaš.

Biserka Gruden, glavna Županijska koordinatorica akcije za Karlovac i Karlovačku županiju istaknula je: „Stabla su naši najbolji saveznici u borbi protiv klimatskih štetnih utjecaja. Baš nam je iznimno drago što ćemo našim budućim generacijama ostaviti u nasljeđe zeleni okoliš sa što više posađenih stabala. Zahvaljujem Gradu Karlovcu što se odazvao suradnji te što potiče i pojedince da se uključe. Ujedno zahvaljujem što su se odazvale sve odgojno-obrazovne ustanove u gradu Karlovcu za koje smo uspjeli osigurati sadnice odnosno voćkarice. Djeca na taj način mogu i sama sudjelovati u sadnji i kasnije plodovima.“

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja uspješnu kontinuiranu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj, u kojoj je više od 20 000 raznovrsnih sudionika diljem Hrvatske zasadilo 60 000 stabala u tri dana. Svjesni potrebe za djelovanjem u utrci s klimatskom krizom, odlučili smo se i ove godine pridružiti najvećoj volonterskoj kampanji sadnje stabala, kako bi svi zajedno podignuli ekološku svijest i društvenu odgovornost. Na taj način pomažemo u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima.

Sva zasađena područja u RH su digitalno kartografski vizualizirana na ovom linku.

Ciljevi ove kampanje su mnogobrojni, no da izdvojimo najvažnije: stvaranje simbioze građana, institucija i struke s ciljem realiziranja kampanje zajedničkim snagama; poticanje na sadnju autohtonih sorti svih biljnih vrsta i njihova razmjena; očuvanje genofonda; edukacija javnosti i osvještavanje ekoloških problema; podizanje kvalitete života u suradnji s društvima i organizacijama identičnih ciljeva, kao i nadležnih institucija koje pridonose kakvoći uvjeta za rad, življenje i kretanje; poticanje građana na veću socijalnu uključenost u provedbi kampanje; povezivanje i razvitak pozitivnih emocija boravkom u prirodi; postavljanje novih standarda kao odgovor na ekološke izazove, privlačenje publiciteta na probleme ekologije i stvaranje kolektivnog zadovoljstva zbog aktivnosti usmjerenih na očuvanje okoliša.

Krenimo svi od sebe i osigurajmo zajednički doprinos u razvijanju ekološke svijesti o klimatskim promjenama te čuvajmo naš okoliš.

Kontakt za medije:

Ivana Kaleb Vuletić, dipl.oec.
voditeljica Službe za marketing / Head of marketing department

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Ulica Branka Čavlovića Čavleka 1A

47000 Karlovac

OIB: 21873421610

Mob: +385 99 3763 703
Tel: +385 47 659 118
Email: ivana@aquariumkarlovac.com
Web: www.aquariumkarlovac.com

#VisitKarlovac

#AquariumKarlovac

Back To Top
Search