skip to Main Content

Aquatika sudjeluje u obilježavanju EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA

Aquatika sudjeluje u obilježavanju EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA

Europski tjedan održivog razvoja usredotočuje se na lokalne projekte održivosti te mnogim ljudima diljem Europe donosi svijest o pitanjima održivosti.

Europski tjedan održivog razvoja usredotočuje se na lokalne projekte održivosti te mnogim ljudima diljem Europe donosi svijest o pitanjima održivosti.

Ova inicijativa ima za cilj poticati i stvarati vidljive aktivnosti, projekte i događaje koji promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja (GCOR, a više o tim ciljevima možete pronaći na ovom linku).

U sklopu Europskog tjedna održivog razvoja Aquatika organizira dvije aktivnosti:

  • u nedjelju 18. rujna EKO PUB KVIZ s Darkom Liscem na terasi caffe bara Aquatika od 19 do 21 sat, i
  • u subotu 24. rujna dvije edukativne radionice za djecu na trgu Aquatike od 10 do 12 sati.

EKO PUB KVIZ s Darkom Liscem, 18. rujna od 19 do 21 sat

Kako bismo potaknuli javnost na razmišljanje o ekologiji i životu pod vodom općenito,  s poznatim karlovačkim kvizašem Darkom Liscem odlučili smo organizirati PUB KVIZ. Zanimljivim i zabavnim kviz pitanjima obuhvaćamo 3 globalna cilja održivog razvoja, a to su: zaštita klime, očuvanje vodenog svijeta i očuvanje života na Zemlji.

Sudjelovanje je besplatno za sve ekipe, a prijave je moguće napraviti na samom događanju. Kviz će se održati na terasi Caffe bara Aquatika. Tri najbolja tima osvojit će vrijedne nagrade – sponzorirano by Karlovačko!

EDUKATIVNE RADIONICE ZA DJECU, 24. rujna od 10 do 12 sati

Edukativne-radionice-u-sklopu-EU-tjedna-odrzivog-razvoja

Ovim radionicama obuhvaćamo globalni cilj održivog razvoja – očuvanje vodenog svijeta. Za radionice nije potrebna prethodna prijava, a održat će se u knjižnici Aquatike.

Radionice su prilagođene različitim uzrastima djece, tako da je jedna za djecu predškolskog uzrasta, a druga za djecu nižih razreda osnovne škole.

Radionica 1. (predškolski uzrast) – IZRADA MOZAIKA OD STARIH ČEPOVA (45 min)

U prvom dijelu radionice, djeca se upoznaju sa živim svijetom slatkovodnih ekosustava (ribe, školjkaši, rakovi). Za bolji vizualni i taktilni doživljaj, ali i kako bi se što bolje upoznali sa podvodnim svijetom slatkih voda, koristit će se fotografije organizama, ali i ljušture školjkaša koji se mogu pronaći u našim rijekama. (15min)
U kreativnom dijelu radionice, djeca izrađuju mozaike organizama koje su upoznali (ribe, rakovi, školjkaši) od starih čepova i kartona. Također, djeca kroz ovu radionicu uče o recikliranju, odnosno, kako iz nečeg starog napraviti nešto novo te razvijaju svoju kreativnost. (30 min)

Radionica 2. (niži razredi osnovne škole) – IZRADA SLATKOVODNOG AKVARIJA OD KOLAŽ PAPIRA (45 min)

Djeca se prvo upoznaju sa stanovnicima slatkovodnih ekosustava. Uz slatkovodne vrste riba, upoznaju i slatkovodne školjkaše, rakove, ali i makrobeskralježnjake. Djeci će se pokazivati i ljušture školjkaša koje možemo pronaći u našim rijekama, kako bi mogli što bolje doživjeti podvodni svijet. (15 min)
U drugom dijelu radionice, započinje kreativni dio, gdje je cilj napraviti vlastiti slatkovodni akvarij iz kolaž papira i kartona s organizmima koje su upoznali tijekom prvog dijela radionice. (30 min)

Obje radionice su eko karaktera, obzirom da se iskorištavaju stari karton i čepovi od boca kako bi se na kreativan način izradilo nešto novo.

Dođite i zabavite se s nama te kroz igru i zabavu naučite nešto novo!

Back To Top
Search