skip to Main Content

Ljeto u Aquatici

Kao i proteklih godina, i ovo ljeto u Aquatici pripremili smo poseban program za sve naše posjetitelje, posebice za obitelji s malom djecom pod nazivom Ljeto u Aquatici.

U sklopu zajedničkog projekta pod nazivom Zelena knjižnica, u  suradnji sa Gradskom knjižnicom ”Ivan Goran Kovačić” Karlovac, svake subote ujutro očekuje vas čitanje priča za djecu u 10 h.

Osim toga, svakog utorka i četvrtka omogućujemo besplatno stručno vođenje u 11 sati (uz kupljenu ulaznicu za akvarij). Ova usluga stručnog vođenja znači da će vas naš vodič provesti kroz akvarijski postav, koji će vam dočarati cjelokupnu priču o rijeci, od njezina izvora do ušća, pojašnjavajući pritom mnogobrojne zanimljivosti o pojedinim vrstama riba i dijelovima riječnog toka.

No, to nije sve!

Svakog ponedjeljka u 9 sati omogućujemo vam još jednu stručnu turu, i to besplatno za sve zainteresirane, a radi se o vođenoj šetnji “Susret s rijekom” novom šetnicom uz obalu rijeke Korane sve do drvenog mosta i Vrbanićevog perivoja.

Rijeka Korana dio je Natura 2000 ekološke mreže Europske unije. To je ekološka mreža koju čine područja diljem Europske unije na kojima žive životinjske i biljne vrste koje su iz različitih razloga ugrožene, osjetljive ili su na putu prema izumiranju. Sve zemlje članice EU-a dužne su štititi ova ugrožena staništa. U ovu mrežu je uključeno oko 20% teritorija EU-a (27.500 područja), što ju čini najvećim sustavom očuvanih područja na svijetu.

Saznat ćete mnoge zanimljivosti o stanovnicima koji žive u i oko rijeke, a koji su ugroženi poput školjkaša obične lisanke, šišmiša, vidre i nekoliko vrsta riba (vijun, potočna mrena, gavčica, plotica).

Osim toga, saznat ćete i detalje o povijesnom mlinu koji je bio na koranskom slapu – to je bio prvi hrvatski mlin na čigre (lopatice) iz 1849. godine, tada najveći u “austrijskoj državi”, a dnevno je mljeo do 25 tona pšenice. Taj četverokatni mlin za proizvodnju brašna nekoliko je puta stradavao u požarima (1862., 1870. i 1912.). Do danas je od mlina i tvornice preostao samo masivni temelj s ostacima protočnog tunela i vodnih ustava, kojeg Karlovčani zovu “turbina”.

Program Ljeta u Aquatici:

  • svake subote u 10 sati čitanje priča za djecu
  • utorkom i četvrtkom u 11 sati stručno vodstvo kroz akvarijsku izložbu uz kupljenu ulaznicu
  • ponedjeljkom u 9 sati vođena tura “Susret s rijekom” (45 min) – besplatno, početak ture u 9 h kod infototema na šetnici
  • trajanje: srpnja do 25. kolovoza 2023.

U želji da uvijek na zanimljiv i zabavan način našim posjetiteljima predočimo mnogobrojne zanimljivosti o riječnom ekosustavu, vrlo rado radimo ovakve programe koji daju dodatni sadržaj te educiraju o važnosti očuvanja bioraznolikosti slatkovodnih sustava. Stoga se pridružite našim vodičima, naučite nešto novo i pri tome se lijepo zabavite.

 

Back To Top
Search